Musikkpedagogenes nyhetsbrev for september

LEDER

Høsten har gjort sitt inntog, og de vakre høstfargene har allerede gjort sitt innrykk på høyfjellet. Små og store er forhåpentlig i gang med et nytt semester, og jeg håper den fine sommeren vi har hatt har bidratt til å fylle opp batteriene.

Otto Graf og undertegnede var tilstede på Norsk musikkråd sitt ekstraordinære musikkting 25. august. Vår kulturminister, Trine Grand Skeie var også der og gav en engasjerende og motiverende tale til de tilstedeværende. Vi «kulturfolk» går en fremtid i møte fylt av store utfordringer. Regioner skal slås sammen, ny kulturmelding i 2019, bare ikke en egen kulturskolemelding. Statlig finansierte kulturinstitusjoner skal etterhvert styres av fylkeskommuner, etc… Det er først når man mister ett eller flere goder man ser hvor godt man har hatt det. Jeg kan bare oppfordre til et sterkt personlig engasjement hos våre medlemmer. Nå er det viktigere enn noen gang å gi de neste generasjoner en solid opplæring. Vi må fortsette å være delaktig med å skape «hele» mennesker. Hver pedagog teller!

 

Siv Klippen

Leder i MPNorge

 

 

MEDLEMSBREV HØSTEN 2018

 

Velkommen til høstsemesteret i Musikkpedagogene Bergen!

 

Masterclass med pianisten og pedagogen Zelma Bodzin

lørdag 1. september 10-15.

Den finner sted på Langhaugen v.g. skole, og er fullbooket med et flott program!

Les gjerne mer om Zelma på www.zelmabodzin.com.

 

Konsert fredag 19. oktober kl. 18 i Bergen Pianoforretning.

Påmelding til: kariannestangenes@gmail.com

Påmeldingsfrist: 12. oktober

Inngangsbillett: Kr. 50 (barn gratis)

Litt servering etter konserten.

 

Bergen Pianomester lørdag 17. november 10-15 i Rekstensamlingene.

Musikkpedagogene Bergen står ikke som arrangør av konkurransen, men mange av våre elever og pedagoger vil være delaktig i konkurransen.

Det blir en viktig event for pianomiljøet i Bergen denne høsten, som i tillegg til selve konkurransen også inkluderer Masterclass med pianisten Håvard Gimse.

 

Musikkpedagogene Bergen arrangerer generalprøver i forkant av konkurransen

Lørdag 3.11. kl. 12 på Langhaugen v.g. skole og på Bergen Kulturskole.

Påmelding til Langhaugen til: linjak@hfk.no

Påmelding til Bergen Kulturskole til: sivsjo@broadpark.no

Generalprøvene er åpen for dem som måtte ønske å komme og høre på.

 

Julekonsert i Nygård Kirke søndag 9. desember kl. 18.

Fint om noe av repertoaret er julemusikk.

Påmelding til: paolga04@hotmail.com

Påmeldingsfrist: 30. november

Inngangbillett: Kr. 50 (barn gratis)

Foreningen gir en støtte på Kr. 500 pr. akkompagnatør på julekonserten.   

 

NB! For alle arrangement er det fint med skriftlig og nøyaktig påmelding.

Elevens navn og alder, tittel og komponist på stykket, samt stykkets varighet.

 

Mvh

Styret i MP Bergen v/ Line Jakobsen

 

Klaverseminar med Zelma Bodzin

 

Da er høstsemesteret i gang i Musikk Pedagogene Bergen! Vi var så heldige å få starte opp med en masterclass  ved Zelma Bodzin fra New York.  Zelma har en stor karriere som pianist, både som solist og kammermusiker. Hun er en høyt verdsatt pedagog og også ofte brukt som jury medlem i internasjonale pianokonkurranser. Zelma har noen kontakter i Norge som bringer henne hit med jevne mellomrom, og det et er tredje gang Musikk Pedagogene Bergen har seminar med henne. I alt åtte elever var påmeldt til seminaret som ble holdt lørdag 1. September på Langhaugen videregående skole. Elevene var fra ulike institusjoner,- kulturskolen, privatelever, videregående skole og også Griegakademiet, og hadde dermed stort spenn i alder og repertoar. Zelma tok godt imot dem alle. Hun har lang erfaring og glede av å undervise, og det merkes! Hun kunne fortelle at hun i dag underviser elever fra 6 til 88 år. Dagene hun er i Bergen bruker hun til å treffe så mange elever som mulig, og flere av foreningens elever vil se henne igjen.

Om kvelden var det middag for lærerne og Zelma. Verdifullt også å treffe gode kollegaer på kryss og tvers av de ulike institusjonene. Neste arrangement i MPBergen er konsert i pianoforretningen i Nils Henrik Jansen fredag 19/10. Se ellers semesterplanen. Ønsker alle et godt semester!

 

For MPBergen

Karianne Stangenes Søvig

 

Plakat for masterclass i Drammen

 

-----------------------------------------------------------

 

Olaf Andreas Strand - Årets musiker i UMM 2017-2018-

har sendt oss reisebrev fra Toppenkurset – International Summer Academy and Festival of Music i Mosjøen og Victoria International Arts Festival på Malta.

 

Turene til Gozo og Mosjøen ble begge litt av noen opplevelser. Malta var et spennende land jeg ikke hadde besøkt før, med gamle slott, et vakkert landskap og god mat. Arrangørene som møtte meg var veldig hyggelige, og å få bade i Middelhavet pleier heller ikke å trekke ned. Så kom dagen for konserten, spennende som en julaften. Det er ikke hver dag jeg spiller i en flott kirke på en festival i et land langt borte, og dessuten var deler av programmet mitt noe av den musikken som betyr aller mest for meg, og når den skal deles til publikum håper jeg virkelig å få vist den fram i all sin prakt. Konserten gikk bra, både publikum og jeg var fornøyde, og jeg kommer nok ikke til å glemme den kvelden med det første.

Dagen etter gikk turen til Mosjøen, og å komme hjem til nordlandssommeren og min kjære naboby var også veldig godt. På Toppenkurset fantes det ikke uventet alle slags trivelige deltakere å bli kjent med, og jeg hadde det veldig fint selv om jeg aldri greide å vinne i løpet av den UNO-kvelden. Konserten her var en drøm i oppfyllelse, å spille en hel klaverkonsert, også av Beethoven da, det var veldig stas. Vi spilte den ikke bare i Mosjøen, men tok også en fergetur til Vega, og jeg koste meg virkelig begge konsertene igjennom.

Det har vært veldig fine opplevelser jeg kan takke UMM, Victoria International Arts Festival og Toppenkurset for, og jeg gleder meg til jeg igjen får komme inn i kampens hete ved musikkfestuka i Bodø om et par uker.

 

Hilsen

Olaf Andreas Strand

 

KULTURNATT 2018

 

Så var vårt 10-årsjubileum for kulturnatts-konsert over. I år deltok 15 utøvere, og 14 er medlemmer av MPO. Lennart Wolfgramm hadde, på oppfordring, tatt med seg en dyktig trompet-student, som åpnet kvelden med en fanfare. Det er veldig hyggelig at vårt æresmedlem Einar Steen-Nøkleberg slutter så aktivt opp om kulturnatten. I år som i fjor hadde han invitert med seg en av sine mange musikervenner, pianisten Sergej Odsadchuk, som ellers holder til i Tromsø. De vartet opp med flott musikk for fire hender. Dessuten akkompagnerte Einar begge sangerne. Nye medlemmer kommer og slutter seg til oss, denne gangen var det kulturnatts-debutanten Alexey Kurbanov. Han spilte et knippe meget hørverdige norske klavérstykker av komponister som nok ikke spilles så ofte; i hvert fall var komposisjonene ukjente for meg.

I år ble det mest pianister som medvirket. Opplevelsen av variasjon ble likevel fint ivaretatt, siden repertoaret spente mellom det sart lyriske og det høydramatiske, og fordi alle pianistene har sin særegne måte å være i dialog med instrumentet på. Foruten de som allerede er nevnt, deltok Cecilie Barratt-Due, Esther-Marie Bastrup, Reidun Askeland, Iskra Mantcheva, Siegmund Watty og Anneli Rebecka Larsen. De uttrykksmessige ytterpunktene i kveldens program var vel Anneli Rebecka Larsens monumentale sonate av Janácek og den egne komposisjonen av Simon Bastrup, som hadde skrevet et vakkert, lyrisk stykke, fremført av hans mor. Kun to sangere deltok i år, Elisabeth Tandberg og Tove Træsdal, begge med perler fra den romantiske epoken.

Det er like spennende hvert år hvor mange som melder seg på til dette arrangementet, og hvilke instrumentbesetninger vi har til rådighet. For strykere og blåsere som leser dette, er dere hermed oppfordret til å begynne å øve til neste års konsert; det samme gjelder sangere og andre instrumenter. Erfaringsmessig kommer det mange og hører på oss. I år kom det ca. 120. Oss imellom er denne konserten også en anledning til å komme sammen, lytte til hverandre og inspirere hverandre. For mange kan den travle hverdagen med mye undervisningsvirksomhet gjøre at egen utvikling/utfoldelse som utøver kan bli nedprioritert. Men skal man spille på kulturnatt, er det en hjelp til å «holde seg i form». Vi har et tradisjonelt Nachspiel som heldigvis de fleste slutter opp om. Der er stemningen på topp! I år rekrutterte vi i hvert fall ett nytt medlem til foreningen i løpet av kvelden. Flere og flere av dem som allerede er medlemmer slutter opp som publikum, og det er veldig hyggelig med den støtten fra «våre egne». Det ble en flott konsert med utøvere på et høyt nivå, og det er en fryd å organisere et stort event, når en har å gjøre med så mange velorganiserte, loyale og entusiastiske musikere. Tusen takk til alle utøverne for en flott kveld!

 

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Prosjektet "Kakaokonserter i Hurumsalen" er primært rettet mot skolebarn i alderen 8-14 år og deres familier.

 Vi vil gjerne gi skolebarn en spennende mulighet å oppleve musikken på et sted der det ble holdt slike intime familiekonserter i over 150 år. E. Grieg, B. Bjørnson, C. Collett og andre kjente kunstnere har vært stamgjester i Hurumsalen. De tre korte (ca.45-50 min) formiddagskonsertene i høst med avslappet og uformell stemning blir etterfulgt av kakao og boller servert på kjøkkenet