Aktuelt i Musikkpedagogene Oslo

Konsert hos MPO

Høstsemester 2022

Desember

Fredag 9. desember – MPOslos julefest

Musikkpedagogene Oslo har den glede å invitere alle sine medlemmer til foreningens julefest!

Tid: Fredag 9. desember kl. 19 i Underhaugsveien 18.

Påmelding: Senest mandag 5. desember til oslo@musikkpedagogene.no

Betaling: Kr 480,- til konto 7874.06.08001 senest 6. des. Merk betalingen «Navn, Julefest 2022».

Æresmedlemmer og arbeidende medlemmer av vertskapskomitéen: gratis. Menyen blir tapas, dessert, vin, øl og mineralvann. Hvis noen har spesielle forhold/allergier, så bes de ta kontakt direkte med Rune Knoff, runeknoff@gmail.com

Vi gleder oss og håper å se deg der! Velkommen!

Torsdag 1. desember – Feiring av Agathe Backer Grøndahl

Musikkpedagogene Oslo inviterer til feiring av Agathe Backer Grøndahl i Hurumsalen den 1. desember kl. 1930. Jubileet feires med konsert og lansering av nytt notehefte.

Det er 75 år siden forrige minneutgave med sanger av vår store kvinnelige komponist. Dette er virkelig en begivenhet som fortjener en skikkelig markering, og det blir det!

Professor Harald Herresthal holder miniforedrag om Agathe.

Vi har med tre flotte pianister: Reidun Askeland, Lina Braaten og Desirée Paulsen Bakke; pluss 6 unge sangere fra Barratt Due og Norges Musikkhøgskole.

Konserten varer i én time.

Det tas ikke inngangspenger, men det nye noteheftet er tilgjengelig for spesialpris på jubiléumsdagen. Se evt. vedlegg: Agathe Backer Grøndahl – omslag notehefte

Etter konserten byr vi på gløgg med tilbehør.

Velkommen!

November

Lørdag 26. november – Adventskonsertene


MPO´s adventskonserter lørdag 26.11 i Hurumsalen.

Som tidligere år, arrangerer vi 3 konserter. De to første konsertene, kl. 13 og 15 er for barn og unge, mens konserten kl. 17 er forbeholdt voksne elever. (Er det mange påmeldte til barnekonsertene, setter vi heller opp tre korte konserter enn to lange.) Bruk lenken nedenfor ved påmelding. Husk å oppgi nøyaktig spilletid. Hver lærer kan melde på maks 7 min. spilletid (gjelder konsertene kl. 13 og 15) Om det er behov for akkompagnement, send noter til birgitte.elfving@gmail.com i god tid før konserten.  

Påmeldingsfrist 18.11.22.

Lenke til påmeldingskjema for konsertene for barn: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdos6ZIHBXxSNcFewvFtPdDzgNv7K6XvRmqTa7lZi5ABffnpA/viewform?usp=sf_link

Lenke til påmeldingskjema for konserten for voksne elever: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeW35vxuCFtpmCidY3A3EJOsCcaHjikGPn2RAPkxGvyN-0Naw/viewform?usp=sf_link

Tirsdag 15. november – Det gamle nettstedet til MPOslo avvikles

Ny nettadresse for MPOslo: mp-oslo.no

Det er en lokallagsadresse under musikkpedagogene.no.

MERK: det vil fortsatt være mulig å bruke den gamle nettadressen omlf.no, adressen vil vise til det nye nettstedet.

Lørdag 12. og søndag 13. november arrangeres det mesterklasser i sang og klavér med sangeren Miomira Vitas og pianisten Konstantin Bogino

Musikkpedagogene Oslo inviterer til mesterklasser i sang og piano i våre lokaler i Underhaugsveien 18.
Våre gjester er: pianist i verdensklasse, klaverprofessor Konstantin Bogino, og sopranen Miomira Vitas. De kommer fra Frankrike til Norge for å undervise.

Dette er en unik sjanse for unge, aspirerende sangere og pianister til å få undervisning av flotte musikere, og få verdifull sceneerfaring.

Søndag 13. november kl. 10.00 Lørdag 12. november er en reservedag i tilfelle det kommer mange påmeldinger.

Påmelding er bindende, med påmeldingsfrist 20. oktober 2022.

Meld deg på via dette skjemaet: https://forms.gle/mFJjB28Yev2ay86E9
Følg med på facebook: https://fb.me/e/3Jc7v7ecZ

Det serveres kaffe, te, saft, kjeks. Deltakere bes ta med seg matpakker.
NB! Sangere må ordne akkompagnatør selv.

Priser:
Som aktiv deltaker, elev av MPO-medlem og/eller studentmedlemskap i MPO:
Undervisning 30 min. – 450 NOK / Undervisning 45 min. – 650 NOK

Eksterne deltakere: 30 min. 600 NOK/ 45 min. – 800 NOK

Passive deltakere: 200 NOK

Konstantin Bogino har sin utdanning fra Musikkonservatoriet i Moskva, og har spilt i de mest kjente konsertsalene over hele verden, som La Scala-teatret i Milano, Théâtre Chatelet og Hôtel de Ville i Paris, Lincoln-senteret i New York City og Kennedy-senteret i Washington, enten som solist eller i kammermusikkgrupper. Klaverprofessor Konstantin Bogino har en enestående evne til å inspirere og å lære bort. Hans magiske aura er helt unik og etter manges mening uten sidestykke. «….Når man forlater klasserommet etter å ha hatt en time med ham, føles det absolutt som om man kan alt og at det finnes ingen grenser for hva man kan oppnå….»

Miomira Vitas er sopran av internasjonalt format. Etter naturvitenskapelige studier i Beograd begynte hun å studere sang med Bruna Spiler i Jugoslavia og i Moskva, og hun har dedikert sitt liv til musikken. Hun har vunnet flere nasjonale og internasjonale sang- og operakonkurranser («Zagreb Nasjonale konkurranse»; «Mario del Monaco» i Villa Manin Udine (1982), Italia; 1 pris i «Den Internasjonale Operakonkurranse» Skopje, 1983), og hun har gjestet en lang rekke konsertsaler og festivaler i mange land.
Gjennom sin enestående karriere har Miomira Vitas hatt æren av å bli valgt som offisiell sopran av mange kjente komponister, som Josip Magdic, Ljubica Maric, Mihovil Logar, Svetlana Maksimovic, Robert Corman og andre som har skrevet for hennes stemme.

Oktober

Onsdag 26. oktober – Debattkveld om den klassiske og nyere partiturbaserte kunstmusikkens vilkår i musikkundervisning og forskning anno 2022

Sted: Hurumsalen, Musikklærernes hus, Underhaugsveien 18

Tid: Onsdag 26. oktober kl. 20.00

Arrangør: Musikkpedagogene Oslo

Paneldeltagere:

Øivind Varkøy, professor i musikkpedagogikk ved NMH, komponist

Sidsel Karlsen, professor i musikkpedagogikk og viserektor ved NMH

Tracee Lynnette Meyn, førstelektor ved Institutt for musikkvitenskap UiO, sanger

Désirée Paulsen Bakke, førstelektor ved NMH, pianist

Reidun Askeland, pianist, høyskolelektor, ansatt ved Toneheim Folkehøgskole

Debattleder: Einar Rusten, privatpraktiserende musikkpedagog og styreleder i MPOslo

Ingress:

Det har i de senere år foregått en forskyvning innenfor musikologien fra et hovedfokus på vestlig kunstmusikk over til ikke-partiturbaserte musikkformer. Musikkpedagogisk debatt og forskning følger i samme spor. Tilsvarende er den klassiske musikken ikke lenger enerådende innenfor undervisningen. Instrumentalpedagoger av idag er gjerne langt bredere enn før i sine sjangerfortroligheter og underviser like gjerne i gehør- og besifringsbasert musikk som pop, rock, viser og jazz. Det samme gjelder for musikkundervisning innen grunnskolen. Mange vil se dette som en helt naturlig og riktig utvikling. Slik sett representerer de sistnevnte sjangrene etter hvert det nye hegemoniet, i motsetning til tidligere hvor det var det klassiske repertoaret som sto i høysetet – en nær fortid hvor f.eks. det å improvisere gjerne ble sett på som noe uønsket, som å ’spille vilt’, i glemsel av at også de klassiske musikkepoker hadde sine store improvisatoriske tradisjoner.

    Men kan prosessen på et tidspunkt stå i fare for å gå for langt i å fjerne seg fra kvalitetene og verdiene som ligger i den klassiske og nyere kunstmusikkarven? Bør klassisk og øvrig partiturbasert musikk etter hvert anses som verneverdig på et vis, både innen forskning og musikkundervisning? Som bare ett faresignal, nå på bakgrunn av hva som beveger seg i nordamerikansk og britisk akademia: Den historiske vestlig-kulturelle komponist med sitt repertoar må for tiden sies å være under et visst angrep fra teoretiske og ideologiske posisjoner som postkolonialisme og kjønnsteori. Og slike trender har en tendens til å komme vår vei. Tilbake til våre egne, innenlandske forhold: Står det musikkulturelle samfunnet foran en stødig, om enn langsomt fremskridende fortrengning av klassiske repertoar, teknikker og lytteinnhold – et reservoar av innhold som som representerer noe dypt verdifullt? Eller er det slett ingen grunn til bekymring for de som er opptatt av en levende videreføring av slik kulturarv? Utgjør filmmusikk og musikalstoff – også mye brukt og etterspurt i undervisningen – en stor og reell brobygger i dette landskapet? Spørsmålene er mange, og vi inviterer til paneldebatt med et knippe representanter for ulike syn og innfallsvinkler. Aktiv deltagelse fra salen er velkomment og vi håper på en interessant debatt!

September

Fredag 16. september – Arrangement på Oslo Kulturnatt!

Fredag 16/9 kl 19.00-23.00 inviterer Musikkpedagogene Oslo til «Alltid klassisk»-konsert med klassiske perler. Vi fortsetter dermed tradisjonen med et årlig arrangement i forbindelse med Oslo Kulturnatt. Pianister, sangere og andre instrumentalister fremfører solostykker og samspill. Publikum står fritt til å komme å gå underveis i overgangene mellom de ulike musikkinnslagene.

Sted: Hurumsalen

Pris: Arrangementet er gratis!

August

Søndag 28. august – Arrangement til minne om Alf Hurum

Søndag 28. august fra kl. 17 og utover inviterer Musikkpedagogene Oslo til en storstilt markering av de femti år som er forløpt siden komponisten og maleren Alf Hurums bortgang i august 1972. Med utgangspunkt i Hurums testamentariske gave til foreningen i form av barndomshjemmet Josefinesgate 15 (nåværende Underhaugsveien 18), vil kunstnerens mangfoldige liv og virke bli belyst på interessant måte i ord, toner og bilder.  

Sentrale ingredienser i markeringen er følgende:

Varighet: ca. 2,5t inkludert to pauser med mulighet til forfriskninger.

Sted: Hurumsalen

Videre utover kvelden planlegges arrangementet å gli over i en uformell, festlig anledning som inkluderer bevertning. Altså en hyggelig anledning for de som er interessert til å være igjen, mingle og prates utover kvelden.

Billetter kjøpes via www.deltager.no

Pris for medlemmer av MPOslo, kr. 150,-

Ikke-medlemmer, kr. 200,-

Studenter, kr. 50,-

Barn under 16 år, gratis

Vi håper på stor oppslutning om arrangementet!